Kan man købe bolig uden en boligadvokat?

11 marts 2018
Camilla Skøtt
Kan man købe bolig uden en boligadvokat?

Forskellige danske boligsalgsportaler fortæller, at op mod 20% af danskerne ikke vil bruge en advokat i forbindelse med køb af fast ejendom – de vil stå for det hele selv. Fra købsaftale over skødeskrivning til refusionsopgørelse. Men kan man virkelig det? Vi har taget et kig på boligadvokatens arbejde – så kan du selv vurderer, om du er en af dem, der måske kan klare det selv.

Hvad er fordelene ved en boligadvokat?

I dag er det muligt at finde stort set al information ved at søge lidt på nettet, så derfor mener mange danskere, at det må være muligt at klare den fulde berigtigelse af en bolighandel selv. Men der er faktisk en lang række fordele ved at bruge en boligadvokat, fx:

– Alle dokumenter bliver gennemgået minutiøst. Og det gælder alt fra købsaftalen over tilstandsrapporten til forureningsoplysninger i kommunalregi. Lokalplaner og servitutter undersøges, der rådgives i ejerskifteforsikringer og ejerforeningens eller andelsforeningens økonomi undersøges. Kort sagt: Alt.

– En certificeret BOLIGadvokat må ikke modtage provision fra eksterne parter, og det betyder, at han/hun udelukkende varetager kundens interesser. Uafhængigt af ydre interessenter.

– Ansvaret overgår til advokaten. Det betyder, at hvis noget går skævt, som advokaten bærer ansvaret for (fx en overset servitut), så er det advokatens lovpligtige ansvarsforsikring, der dækker tabet – ikke din.

Prisen er lille i forhold til hele boligudgiften

eboligadvokat.dk har vi fundet priser for en fuld køberrådgivning, der inkluderer udarbejdelse og anmeldelse af skøde. De starter på 4.500 kr. ved køb af andelsbolig og på 6.750 kr. ved køb af hus, ejerlejlighed eller projektkøb. I gennemsnit slipper danskerne over 1,6 mio. kr., når de handler hus – og den nette sum af små 7.000 kr. er derfor en lille, nærmest uanseelig del af et stort beløb. Til gengæld er de 7.000 kr. din sikkerhed for, at handlen forløber som den skal – og ikke mindst at du ikke løber ind i ubehagelige økonomiske overraskelser.

Flere Nyheder